Yapılacak bir yığın iş varken günün sonunda hiçbir işi tamamlamamış olarak bulmak, çoğumuzun karşılaştığı bir durumdur. Erteleme davranışı sık karşılan bir durumdur ve bilinenin aksine bir tembellik göstergesi veya bir karakter özelliği değildir. Erteleme alışkanlığı düzeltilebilir.
Ertelemenin Nedenleri
Mükemmeliyetçilik
Mükemmeliyetçi insan zihni sürekli olarak ”en iyiyi” ister ancak bu koyduğu fazla yüksek standartlar yetersizlik hissini de beraberinde getirir. Mükemmeliyetçilik karar verme zorluğu ile beraber kaygı seviyesini de arttırdığı için, kişiler sürekli erteleme davranışına başvurur.
Karmaşık İşler
Çok fazla yapılacak iş olduğu zaman planlama yapmakta zorlanırız. Nereden başlacağımızı bilemeyiz bu durum da bizi erteleme davranışına sürükler.
Motivasyon Eksikliği
Bir şeylerin sonucunu hemen almak istediğimizde uzun vadeli işleri erteleme davranışında bulunabiliriz. Sonuca hemen ulaşma arzusu motivasyon eksikliğine sebep olur bu da işleri ertelemeye veya başlasak bile devam ettirememeye sebep olur.
Ertelemenin Üstesinden Gelin
1)Yapmak için tek bir iş seçin. Yoğun işler ertelemenize sebep olur bu nedenle görevleri önceliklendirin ve hepsine aynı anda başlamak yerine 1 tanesine başlayın.
2)Başladığınız işi minik ama istikrarlı adımlarla sürdürün. Bir günde 3 saat yapıp 2 ay boyunca hiç yapmamak yerine her gün 5 dakika bile olsa zaman ayırın.
3)Dikkat dağıtıcı unsurları azaltın, sosyal medya ve telefon kullanıma ara verin.
4)Rutinlerinlerinize alışkanlık ekleyin. Her sabah kahve mi içiyorsunuz? O halde kitap okuma alışkanlığı edinmek için artık kahve içerken kitap okuyabilirsiniz.
5)Yaptığınız küçük başarılarınızı ödüllendirin.
6)Kendinize ve hatalarınıza karşı şefkatli olur. Unutmayın bu bir sonuç değil, süreç!
Ertelemenin en büyük panzehiri harekete geçmektir. İlk adımı atarak, ertelemenin zincirini kırabilirsiniz. Bugün, hemen şimdi, küçük bir adımla başlayın! Donifit uygulasını indirin. Ayrıca sosyal medya hesabımızı takip ederek yaptığımız 21 günlük meydan okumalara katılabilirsiniz. Unutmayın yalnız değilsiniz.